Cum se joacă Darts


Darts-ul este cunoscut ca joc tradițional în Pub-uri și este foarte răspândit în Marea Britanie și țările Commonwelth, Olanda, Belgia, Germania, Țările Scandinave, Statele Unite ale Americii.

Jocul de Darts este așa de popular pentru că este foarte distractiv. 
Și spre deosebire de alte sporturi nu ai nevoie nici de echipament foarte scump, nici de antrenamente istovitoare, nici de multă strategie. 
Ok, îți trebuie un pic de îndemânare, dar depinde și cu cine joci. Dacă prietenii tăi sunt la fel de începători ca și tine... o să vă distrați de minune. Pentru început puteți să-l declarați câștigător pe cel care nimerește ținta. Dacă vrei să ajungi să te bați cu profesioniștii... ei bine, atunci va trebui să te străduiești ceva mai mult. 

Cred că măcar în linii mari știi deja despre ce e vorba. Imposibil să nu fi auzit de Darts până acum. Ai o țintă și 3 săgeți.

Jocul se joacă între 2 adversari - fiecare aruncă pe rând cele 3 săgeți. Dar se poate juca și la dublu - se formează 2 echipe, fiecare echipă aruncă pe rând cele 3 săgeți, fiecare jucător din echipă aruncă alternativ. 
În competițiile oficiale jocul începe de la 501 și pe măsură ce jucătorii înscriu puncte, aceste puncte se scad până ce se ajunge la 0. Ziceam de competițiile oficiale, pentru că la amatori se poate începe de la 301 sau există și variante cu 701 sau 1001.
Cam asta e tot. Nu-i nimic complicat. 

Săgețile sunt de 2 feluri
- steel tip - săgeți cu vârf metalic
- soft tip - săgeți cu vârf moale (de plastic)
Săgețile cu vârf moale se folosesc pentru Darts-ul Electronic, dar în competiții se folosește tabla clasică (făcută din fibre de sisal) și săgeți cu vârf metalic.

Nu există standarde în ceea ce privește greutatea și forma fluturașilor din capătul săgeților. Fiecare jucător își alege săgețile cu care se simte el cel mai confortabil.

Hai să ne uităm la țintă (board) ca să înțelegi cum se calculează punctajul:


După cum vezi, boardul este împărțit în sectoare - alb și negru. Culorile nu contează, sunt 2 culori pentru a putea fi mai ușor delimitate sectoarele. În schimb contează cifrele. La marginea fiecărui sector există niște cifre și în total sunt 20 de sectoare, numerotate de la 1 la 20, dar nu sunt numerotate în ordine. De ce e așezarea asta și nu alta nu știu să-ți spun, dar probabil că are o logică. Sectoarele cu puncte multe alternează cu sectoarele cu puncte puține. Cu cât nimerești într-un sector mai valoros cu atât iei mai multe puncte (exact câte indică cifra din dreptul sectorului respectiv), dar dacă ratezi și nimerești în sectorul alăturat... de exemplu în loc de 20 de puncte iei 1 punct (sectoarele 20 și 1 sunt alăturate). Și să știi că nu e greu să ratezi sectorul.

Există și sectoare speciale marcate cu verde și roșu. Din nou, culorile nu contează ci doar așezarea. Dacă nimerești în inelul interior atunci valoarea sectorului se triplează, dacă nimerești în inelul exterior atunci valoarea sectorului se dublează. 

Mai e și cercul din centrul țintei care se numește Bulls Eye. Partea verde - din exterior - se mai numește și Outer Bull și are valoarea de 25 de puncte. Partea roșie - din interior - se mai numește și Inner Bull și valoarea se dublează, adică 50 de puncte. 
Deși e un cerculeț mic roșu, Bulls Eye nu e cel mai valoros sector de pe board. Valorează doar 50 de puncte, în timp ce triplu 20 valorează 60 de puncte (ăsta e maximul de puncte pe care îl poți face cu o săgeată), triplu 19 valorează 57, triplu 18 valorează 54 și triplu 17 valorează 51 de puncte. 

Ok, totul este extrem de simplu, dar dacă joci Darts într-un Pub și ți-ai ”făcut curaj” cu niște bere s-ar putea să fie mai greu cu calculele și cu ținutul scorului. Noroc că există smartphone-uri și poate un prieten binevoitor care nu bea pentru că e cu mașina. 

În Darts există închiderea ideală - din 3 aruncări - 9 săgeți. Se numește Nine darter. O să-ți spun cum o poți obține și cu ocazia asta înțelegi mai bine și cum se ține scorul.

Deci...
Se pleacă de la 501
Primul set de 3 săgeți fiecare în triplu 20 - total 180 puncte
501 - 180 = 321
Al doilea set de 3 săgeți fiecare în triplu 20 - total 180 puncte
321 - 180 = 141
Ca să înscrii cele 147 de puncte necesare pentru a câștiga jocul sunt 2 variante
triplu 20, triplu 19, dublu 12, adică - 60 + 57 + 24 = 141
triplu 20, triplu 15, dublu 18, adică - 60 + 45 + 36 = 141 

Mai există și o a 3a variantă, de data asta în toate 3 seturile de aruncări trebuind să obții același scor
triplu 20, triplu 19, bullseye - 60 + 57 + 50 = 167 X 3 = 501

Să știi că Nine Darter-ul se obține extrem de rar. Nici măcar cei mai buni jucători din lume nu îl reușesc prea des. Poate la antrenamente o fi mai ușor, dar în competiție mai este și presiunea rezultatului, iar Nine Darter-ul înseamnă că n-ai voie să faci nici cea mai mică greșeală. 

Trebuie să-ți mai spun doar un mic amănunt. În competițiile oficiale este nevoie ca închiderea să se facă într-un sector de dublu. 
Deci cea mai mică închidere pe care o poți face este cu săgeata în dublu 1 - adică 2. 

Ce se întâmplă dacă valoarea punctelor dintr-o aruncare depășește scorul pe care îl mai ai de făcut? Spre exemplu mai ai nevoie de 8 de puncte, dar în loc să nimerești dubla de 4 nimerești în sectorul de 18. 
În cazul acesta se anulează punctele pe care le-ai obținut în aruncarea respectivă (de 3 săgeți) și primești 0 puncte. Chiar dacă ai depășit numărul de puncte cu a 3a săgeată, ți se vor anula și punctele înscrise cu celelalte 2 săgeți.

Bineînțeles, săgețile se aruncă de la linia de aruncare. N-ai voie să încalci linia și să arunci mai de aproape.
Apropo de asta, uite care sunt dimensiunile standard pentru instalarea țintei de Darts:


Îți mai spun doar care sunt cuvintele uzuale (jargonul) folosit în Darts.
“Game on”:- Jocul a început.
“Ochie” (pronunțat“okkey”) :- Linia de aruncare.
“Leg shot”:- Jucătorul a câștigat un “leg” (un set).
“Bust”:- Jucătorul a depășit numărul de puncte de care avea nevoie.
“Double in”:- O dublă e necesară pentru începerea jocului.
“Straight start”:- Jocul se începe fără dublă (orice aruncare e valabilă).
“Ton”:- 100 de puncte sau mai mult.
“Ton-forty”:- 140 de puncte sau mai mult.
“Ton-eighty” or “Maximum”:- 180 de puncte

Cel mai bine e să începi să arunci câteva săgeți la țintă ca să vezi cum e.
Eu mi-am cumpărat o țintă acasă. Când mă plictisesc mai arunc cu săgețile ca să mă deconectez, dar în majoritatea timpului e doar de decor. Măcar am ajuns la nivelul la care nimeresc ținta la fiecare aruncare că la început am găurit peretele. Oricum e distractiv. 

SHARE

About Radu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu