Când se nasc campionii?


Poate o să ți se pară o întrebare prostească. Campionii se nasc când se nasc. Nimeni nu știe când se va naște următorul mare campion. 

Pentru că totul ține de talent, nu? Dacă e înzestrat de la natură sau de la Dumnezeu (fiecare crede cum vrea), dacă muncește și dacă are și un pic (mai mult) de noroc atunci se poate să devină campion. 

Ei bine, să știi că nu e chiar așa. Ai putea influența destinul copilului tău încă de la naștere. Și asta planificând când se va naște. 

Stai să-ți explic. Fenomenul este cât se poate de real și se numește Relative Age Effect (efectul vârstei relative)

S-a constatat, statistic, că mult mai mulți campioni sunt născuți la începutul perioadei de selecție.
Ce înseamnă perioadă de selecție? De exemplu la fotbal se fac grupe începând cu 1 Ianuarie a fiecărui an. Și uite mai jos statistica (cu date normalizate:

Roșu - pentru fiecare lună - copii născuți în luna respectivă
Albastru - pentru fiecare lună - copii născuți în luna respectivă care au fost selecționați în echipele naționale (asta însemnând că au fost considerați ca fiind cei mai buni)

Ai auzit vreodată expresia ”bogații vor fi mai bogați, iar săracii vor fi mai săraci”? Sunt sigur că da. O astfel de pildă o găsim chiar în Biblie, ceea ce l-a și inspirat pe sociologul Robert K. Merton, cel care a studiat fenomenul, să-l numească efectul Matthew (Matei) - după evanghelistul Matei. 

Și cum se manifestă efectul Matthew în sport?
Hai să ne întoarcem la fotbal ca să vezi.
Copiii sunt împărțiți în grupe, în funcție de anul în care s-au născut. 
Să spunem că vorbim de grupa celor născuți în anul 2005. 
Din această grupă vor face parte și cei născuți în ianuarie 2005 și cei născuți în decembrie 2005. Oficial se consideră că au aceeași vârstă pentru că sunt născuți în același an. Dar de fapt între cei 2 copii este o diferență de aproape 1 an de zile. Și la copii această diferență este foarte mare, atât ca dezvoltare fizică cât și mentală. 
Imaginează-ți că copilul mai mare va putea alerga mai repede, va avea mai multă rezistență, va înțelege mai ușor tehnicile de joc etc. Copilul născut în ianuarie va avea o performanță mai bună ca cel născut în decembrie, punându-i unul lângă altul și cerându-le să facă aceleași lucruri. Ca atare, copilul născut la începutul anului va părea mai talentat la prima vedere.
Mulți antrenori (poate presați și de cerința de a avea performanță) își concentrează atenția asupra copiilor care li se par lor talentați. Asta înseamnă că acei copii vor beneficia de condiții mai bune de pregătire, de susținere psihică din partea antrenorului etc. Când vine vorba de selecția echipei tot ei vor avea întâietate.
În principiu, dacă un copil beneficiază de atenție mai multă din partea antrenorului va progresa mai mult, nu? Cu cât va fi mai bun cu atât va beneficia și de mai multe oportunități. Și uite cum se face simțit efectul Matthew. 

Bineînțeles, talentul rămâne talent. Dacă copilul tău este talentat va ajunge campion indiferent de data nașterii. Dar presupunând că vei transmite aceleași gene copilului tău, fie că se va naște în ianuarie fie că se va naște în decembrie... dacă se va naște în ianuarie va avea o șansă în plus. 
SHARE

About Radu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu