MotoGP 2015 review - partea a 3a


Partea a 3a a sezonului 2015 a fost și cea mai spectaculoasă. Dacă la echipe și constructori lucrurile se clarificaseră deja, Yamaha dominând competiția, nu același lucru se putea spune despre clasamentul piloților unde Lorenzo și Rossi porneau cu șanse aproape egale - Lorenzo părând un pic mai bun decât Rossi pe pistă, capabil să câștige mai multe puncte, în același timp Rossi părând și el într-o formă foarte bună, foarte constant și având un mic avantaj în clasament.  

13 Misano Adriatico, San Marino

Deși Misano a fost numit Marco Simoncelli, în memoria marelui pilot dispărut prematur, nimeni nu s-ar supăra dacă ar fi numit circuitul Valentino Rossi pentru că este la o aruncătură de băț de Tavullia, localitatea în care s-a născut legendarul pilot italian.

Cursa din 2015 a fost una din cele mai ciudate din istoria modernă. 

Bătălia dintre Rossi și Lorenzo a început înainte ca vreunul din ei să se urce pe motocicletă. Asta pentru că Rossi a venit cu o cască specială, așa cum obișnuiește pe acest circuit. Iar grafica a născut o grămadă de controverse - pe casca lui Vale era desenat un peștișor auriu urmărit de un rechin fioros. Pentru peștișorul auriu nu existau dubii. Nah, doar scria 46 pe el. Deci era chiar Rossi. Dar cine era rechinul fioros? Rossi n-a vrut să spună, dar toată lumea a înțeles că e vorba de Lorenzo. 
Deci peștișorul fermecat este urmărit de către rechinul mare și rău. Peștișorul pare că-i trage o coadă peste ochi rechinului, ca și când i-ar spune ”nu ești în stare să mă prinzi”.

Oare? 

Lorenzo s-a ambiționat. În calificări a obținut cel mai bun timp, iar în cursă a plecat ca din pușcă. Se părea că rechinul va mânca peștișorul fermecat cu solzi cu tot. 

Apoi... dezastru pentru Lorenzo. A început ploaia. 
Rossi a recuperat și părea că va repeta istoria de la Silverstone, adică va câștiga din nou pe pistă umedă. 

Doar că pista n-a rămas umedă. Piloții au fost nevoiți să intre la boxe pentru a 2a oară, fapt foarte rar în istoria MotoGP (în ultimii 10 ani cel puțin eu nu-mi aduc aminte de ceva asemănător).

Cei 2 piloți Yamaha au greșit complet strategia. Au intrat prea târziu la boxe pentru schimbul de cauciucuri, ceea ce i-a costat scump.

Marc Marquez a profitat și a bifat o nouă victorie. 

Bradley Smith a terminat pe locul 2, dar nu asta a fost cea mai mare surpriză.
Pe locul 3 a terminat Scott Redding, un pilot care în mod normal termina cursele cam pe la jumătatea plutonului. Și mai spectaculos a fost faptul că Redding a suferit o căzătură în timpul cursei, ceea ce l-a costat foarte mult timp. Asta chiar nu știu dacă s-a mai întâmplat - un pilot care cade să reușească totuși să termine pe podium. 

Pe locul 4 o altă surpriză - Loris BAZ, pilot care a avut în sezonul 2015 una din cele mai slabe motociclete.

Valentino Rossi a terminat doar pe locul 5. La acea dată Rossi a sărbătorit acest loc 5 ca pe o victorie, asta pentru că Lorenzo a căzut și a înregistrat primul abandon al sezonului. 
Se părea că rechinul a eșuat pe un banc mare de nisip și că peștișorul fermecat a scăpat de urmăritor. Cel puțin așa a crezut Rossi.

14 Aragon, Alcaniz, Spania

În Spania câștigă spaniolii. Cel puțin în ultimii ani în care spaniolii au dominat clasa MotoGP.
Și Aragon e în Spania.

În calificări Marquez a obținut un timp senzațional doborând vechiul record care îi aparținea tot lui.
Totuși, pilotul care părea că are șansele cele mai mari la victorie era Lorenzo pentru că obținuse timpi mai consistenți.

Și așa a fost. Lorenzo a plecat ca din pușcă, cu intenția clară de a se distanța. Marquez a vrut să mențină același ritm ca cel impus de Lorenzo, dar pentru asta a trebuit să forțeze peste limite, ceea ce i-a adus în scurt timp o nouă căzătură și un nou abandon (al 5lea din sezon).

Lorenzo a câștigat trofeul al cărui design chiar el îl făcuse. La terminarea cursei i-a transmis și el un mesaj lui Rossi - el e rechinul, e viu, e puternic și are de gând să continue urmărirea.

Cel mai spectaculos duel a fost între Valentino Rossi și Dani Pedrosa. Vale avea totul de pierdut, Dani n-avea nimic de pierdut. Dar Dani a avut ambiția de a scoate un rezultat bun pe unul din circuitele sale favorite.
La final Pedrosa a terminat pe 2, iar Rossi a trebuit să se mulțumească cu locul 3.

15 Twin Ring Motegi, Japonia

O nouă cursă pe pistă udă. 
Chiar atât de mare să fie ghinionul lui Lorenzo?

Dar Jorge s-a hotărât să-și ia soarta în propriile mâini. Pe ploaie sau pe uscat, dacă vrea să câștige campionatul trebuie să câștige curse și în primul rând să fie mai bun decât Valentino Rossi.

Zis și făcut. Lorenzo a decis să riște și chiar dacă nu-i place să piloteze pe pistă udă s-a ținut scai de Rossi, ba l-a și depășit și părea că va câștiga lejer.

Dar soarta a vrut altceva. Pista a început să se usuce. La prima vedere trebuia să fie în avantajul lui Lorenzo, nu? Ei bine, n-a fost așa. Și asta din cauza cauciucurilor. Cauciucurile de ploaie sunt gândite pentru ploaie. Când pista se usucă încep să se uzeze prematur. Iar cauciucul față al lui Lorenzo era făcut praf. Dacă ar fi intrat la boxe să schimbe motocicleta n-ar mai fi avut timp să recupereze așa că a trebuit să se descurce cu ce avea.

În schimb noile condiții l-au avantajat pe Dani Pedrosa. Dani, dintre toți piloții, a reușit să-și conserve cel mai bine cauciucurile astfel încât spre finalul cursei a renăscut și a trecut pe lângă Rossi și Lorenzo ca acceleratul.
Cu ocazia asta Pedrosa a bifat a 50a victorie în MotoGP și al 14lea sezon consecutiv în care câștigă cel puțin o cursă.

Rossi a profitat și el de problemele lui Lorenzo, a trecut lejer de el terminând cursa pe locul 2. Într-un final Lorenzo a trebuit să se mulțumească cu ultima treaptă a podiumului și să se uite cum peștișorul fermecat mai câștigă un avans de 4 puncte în clasamentul general.16 Phillip Island, Australia

Circuitul preferat al lui Casey Stoner. Dar Stoner s-a retras (cine știe, poate în 2016 îl vom vedea cu un wildcard?)
Cu toate acestea a fost una din cele mai frumoase curse din sezon și din ultimii 10 ani în MotoGP. Depășiri peste depășiri și final neașteptat.

Marc Marquez i-a luat victoria la mustață lui Lorenzo, bifând și el a 50a victorie în campionatul de viteză.

Andrea Iannone i-a suflat la mustață ultima treaptă a podiumului lui Valentino Rossi. În Australia a fost prima cursă din sezon în care Rossi n-a prins podiumul, exceptând bineînțeles cursa ciudată de la Misano.

Ambii piloți Yamaha au pierdut puncte importante în lupta directă. Dar încă nu se putea spune cine a pierdut mai mult. 
Cu doar 2 etape rămase, Rossi avea 11 puncte în fața lui Lorenzo. Diferența era recuperabilă, dar nu depindea doar de Lorenzo - dacă ar fi câștigat ambele curse avea nevoie ca Rossi să termine pe 3 sau mai jos în cel puțin una din curse. 

Ce ar mai fi de spus?

Iannone a lovit cu casca în plin un pescăruș la viteză maximă. O astfel de lovitură i-ar fi făcut pe mulți KO, dar nu și pe Andrea.

Deși Ianonne i-a luat locul 3 lui Rossi (și l-a făcut să piardă puncte), deși Marquez i-a luat victoria lui Lorenzo, Valentino s-a supărat foarte tare pe Marquez. La momentul respectiv nimeni n-a înțeles de ce. Adică nah, Marquez l-a ajutat în mod indirect, nu? Dacă l-ar fi lăsat pe Lorenzo să câștige diferența dintre Vale și Jorge ar fi rămas de doar 6 puncte. 
Dacă era să se supere pe cineva, de ce nu s-a supărat Rossi pe Iannone?
De fapt Rossi n-a zis nimic în Australia ci a izbucnit la conferința de presă de dinaintea weekendului din Malaezia.17 Sepang, Malaezia

Un început slab de cursă pentru Lorenzo, tocmai el, pilotul cu cel mai bun start dintre toți piloții MotoGP, o cursă perfectă pentru Dani Pedrosa.

Dar nimic din ce s-a întâmplat în acea cursă n-a captat atenția mai mult decât duelul dintre Rossi și Marquez. Al câtelea al sezonului? După Argentina și Olanda, cei 2 s-au ciocnit din nou fără menajamente. Și a câștigat din nou doctorul numai că de data aceasta a făcut-o neregulamentar.
Rossi era montat încă dinainte de începerea cursei, iar desfășurarea ulterioară a evenimentelor l-a făcut să-și piardă controlul. Rossi a luat lupta cu Marquez la modul personal și, enervat de insistența spaniolului, s-a gândit să-i dea o lecție pe care Marc s-o țină minte. 
Nu e clar nici în ziua de astăzi dacă Rossi i-a tras un picior lui Marquez în mod intenționat sau nu. Din unele reluări pare că așa ar fi, din alte unghiuri pare că nu. Fiecare interpretează cum vrea. Rossi a spus că n-a dat intenționat cu piciorul, iar fanii săi (cei mai numeroși din MotoGP) i-au luat apărarea în mod necondiționat. 
Totuși, Rossi a recunoscut că în mod intenționat l-a blocat pe Marquez, având de gând să-l scoată în afara traseului pentru că Marquez a fost foarte agresiv și altfel nu putea scăpa de el.

Dani Pedrosa a câștigat fără dubii. A controlat cursa de la un cap la altul.

Lorenzo a încercat să-l prindă pe Dani, dar într-un final a trebuit să se mulțumească cu locul 2.

Din duelul Rossi - Marquez, spaniolul s-a ales cu o nouă căzătură (a 6a din sezon, un nou record), iar italianul a reușit să termine pe 3 și să mențină 7 puncte avans față de Lorenzo cu doar 1 cursă rămasă de disputat. Doar că s-a ales și cu o sancțiune - 3 puncte de penalizare + 1 punct pe care îl căpătase anterior (punctele de penalizare nu au legătură cu punctele de clasament) l-au trimis pe Rossi pe ultimul loc al grilei în ultima cursă. Și de aici un uriaș scandal.


18 Valencia, Spania

A fost cursa vieții pentru Lorenzo. Primul în antrenamente, primul în calificări, primul în cursă. A stabilit noi recorduri pentru cel mai rapid tur de circuit în calificări și în cursă.
Totuși, cei 2 piloți Honda n-au fost departe. Marc Marquez a stat lipit de Lorenzo toată cursă fără însă să-l poată depăși, iar Pedrosa a avut o revenire puternică în ultimele tururi.
De aici și discuțiile interminabile de după cursă... A fost blat? A fost conspirație spaniolă? Marquez a fost bodyguard-ul lui Lorenzo? Din nou, pentru că dovezi în favoarea unui blat nu există, fiecare va crede ce va dori. Fanii lui Rossi vor susține până la moarte că a fost blat, ceilalți vor spune că nu.

Apropo de Rossi. Și el a făcut o cursă remarcabilă. Din cauza incidentelor din Malaezia a fost trimis pe ultima poziție a grilei. Până la urmă a luat startul de pe penultima poziție pentru că între timp pe ultima poziție a fost trimis Carl Crutchlow.
Vale a depășit tot ce a prins. E adevărat, unii piloți s-au dat foarte ușor din fața lui, dar oricum i-ar fi depășit pe toți. Totuși, Rossi n-a putut să-i prindă și pe cei 3 spanioli din frunte și astfel n-a putut să termine decât pe locul 4. Insuficient pentru a câștiga titlul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Rossi n-ar fi fost penalizat?
Niciodată nu vom ști.
Dar dacă ne uităm la timpii finali aș spune că ar fi fost același rezultat. Adică Rossi ar fi terminat tot pe locul 4 pentru că în momentul în care el a ajuns pe această poziție diferența față de Pedrosa (care era pe 3) era de vreo 10 secunde, iar la final diferența a crescut la aproape 20 secunde... pur și simplu nu a putut să țină același ritm cu primii 3. Asta este destul de cert pentru că astea sunt rezultatele cronometrate.
Dubii vor rămâne în schimb dacă Marquez și Pedrosa ar fi putut să-l depășească pe Lorenzo. Doar așa ar fi putut să câștige Rossi campionatul. Da, timpii au fost foarte apropiați. Teoretic ar fi putut. Dar probabil că nici Lorenzo nu s-ar fi lăsat depășit așa de ușor ci ar fi luptat din toate puterile pentru victorie și pentru un nou titlu. Dintre cei 3 spanioli doar Lorenzo era super motivat să câștige. Pentru piloții Honda ar fi fost doar o victorie de palmares în schimb pentru Lorenzo era în joc titlul... Și se pare că el și-a dorit mai mult victoria.
Una peste alta a fost un sezon foarte spectaculos și foarte disputat.

Se poate spune că Lorenzo a meritat din plin titlul de campion mondial pentru că a muncit mult pentru fiecare punct și a fost un pic mai bun decât Rossi în aproape toate cursele. La fel de meritat ar fi fost să câștige și Rossi. Și el a muncit foarte mult și a dat dovadă de o constanță remarcabilă. Din păcate nu poate fi decât un singur campion, iar în 2015 campionul mondial este Jorge Lorenzo. 
SHARE

About Radu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu